Η νέα σειρά ραδιοφωνικών ιστορικών εκπομπών του ΣΚΑΪ 100,3 αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης. Ιστορικοί επιστήμονες και ειδικοί μελετητές συζητούν, αναλύουν και αποτιμούν κρίσιμα ζητήματα γύρω από τη συνθήκη που σφράγισε τη διεθνή θέση της χώρας, αποτελώντας τομή στην εξωτερική πολιτική του σύγχρονου ελληνικού κράτους: γιατί οδηγηθήκαμε στην υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης; Ποιοί ήταν οι στόχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας και ποιες οι βλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων; Πώς εφαρμόστηκαν οι διατάξεις σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το εδαφικό καθεστώς; Τι προέβλεπε η σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών και πώς εξελίχθηκε η παρουσία των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη από τα προεπαναστατικά χρόνια έως τις αρχές του 21ου αιώνα; Γιατί η επίσημη Τουρκία σήμερα επιμένει να συζητά για μια συνθήκη που υπογράφτηκε 100 χρόνια πριν;
Η Συνθήκη της Λωζάννης: 100 χρόνια μετά
Από το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί, στον ΣΚΑΪ 100.3
Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε
Επιστημονική επιμέλεια: Μανόλης Κούμας
Η σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ φωτίζει λέξεις και έννοιες που καθόρισαν τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.
Πολιτική, κοινωνική κινητικότητα, σεξουαλική απελευθέρωση, νέες τάσεις σε τέχνες και πολιτισμό, αστική κουλτούρα, life style, media και πώς φτάσαμε στο woke culture.
50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Άρη Πορτοσάλτε κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί.
ΣΚΑΪ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΕΗ
Γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή ιστορία: η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου στον ΣΚΑΪ 100.3
Η ανάδυση των Ελλήνων στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ιστορίας
19ος αιώνας.
Η διακεκριμένη ελληνίδα ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου, περιγράφει στον ΣΚΑΪ 100.3 την προετοιμασία των Ελλήνων για τον μεγάλο ξεσηκωμό. Ο σημαντικότερος σταθμός για τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
Η σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΪ 100.3 κάθε Κυριακή στις 9 το πρωί.
ΣΚΑΪ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΕΗ
«Θα σας κάνω μια εξομολόγηση. Μετά όσα πω, θα τα κλειδώσω σε ένα κουτί του υποσυνείδητού μου και θα πετάξω το κλειδί».
Ο Μίμης Ανδρουλάκης μιλά πρώτη φορά για το Πολυτεχνείο στον Άρη Πορτοσάλτε και στον ΣΚΑΪ 100.3
Τα Σάββατα 02, 09 και 16 Δεκεμβρίου 2023 στις 9 το πρωί, ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ιστορικό ντοκουμέντο.
Η εξομολόγηση του Μίμη Ανδρουλάκη, του ανθρώπου που έζησε τα γεγονότα μέσα από το Πολυτεχνείο και δεν μίλησε για αυτά εδώ και 50 χρόνια.
100 χρόνια σύγκρουσης.
Ποιες είναι οι ρίζες, ποια η ιστορική διαδρομή και ποια τα επίδικα της σύγκρουσης; Μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών που καλύπτει όλη την πορεία μιας διαμάχης, η οποία κυριαρχεί στην επικαιρότητα, από τη δημιουργία του σιωνιστικού κινήματος, την εβραϊκή εγκατάσταση στην ιστορική Παλαιστίνη, την άνοδο του αραβικού εθνικισμού και την παλαιστινιακή εξέγερση του 1936, ως τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και τους αραβο-ισραηλινους πολέμους του 1948, του 1967 και του 1973.
Από την παλαιστινιακή Ιντιφάντα και την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο, από τις χαμένες ευκαιρίες για επίλυση ως τη σημερινή φρίκη.
Η πιο περίπλοκη ίσως διαμάχη στη σύγχρονη ιστορία σε πέντε ωριαίες ραδιοφωνικές εκπομπές.
«Η ιστορία των αραβοϊσραηλινών πολέμων»
Από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί.
Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε
Επιστημονική επιμέλεια: Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
ΣΚΑΪ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι προσωπικότητες του Ιωάννη Μεταξά, κυβερνήτη της Ελλάδος και δικτάτορα, του Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, που διαδραματίζουν εμβληματικό ρόλο στις πρώτες ώρες του πολέμου της ιταλικής εισβολής την 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα, φωτίζονται στην φετινή επετειακή εκπομπή του ΣΚΑΪ 100.3.
Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε
Συμμετέχουν οι κ.κ.: Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός, Διεθνολόγος, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών
Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 09.00 το πρωί.
Πρωινό με ιστορία στον ΣΚΑΪ 100.3
Ζούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία εξελίσσεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Το μέλλον δεν έχει γραμμική εξέλιξη, όπως φάνηκε μέσα από τις καταλυτικές κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου. Αυτό που σήμερα είναι αδιανόητο, αύριο θα είναι πραγματικότητα.
Το μέλλον απαιτεί ευελιξία σκέψης, προσαρμοστικότητα, προνοητικότητα.
Η πολιτική αλλάζει. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται σταδιακά ο κανόνας.
Είμαστε έτοιμοι για ένα αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες μέλλον?
Σκεφτόμαστε άραγε πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος σε 10 χρόνια?
Έχουμε στα χέρια μας όλα τα αναγκαία εργαλεία για έναν καλύτερο κόσμο. Έχουμε όμως τον σκοπό? Είναι έτοιμος ο άνθρωπος για το άλμα σε έναν άλλο ψηφιακό κόσμο? Πώς θα μεταβολίσει τις αλλαγές αυτές?
Λέξεις που ηχούν άγνωστες σήμερα θα είναι καθημερινότητα σε λίγο καιρό: Foresight, blockchain, Metaverse, Τεχνητή Νοημοσύνη.
Από το Σάββατο 07 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί, η σειρά εκπομπών του ΣΚΑΙ 100.3 με θέμα «Μέλλον και Ψηφιακή Εποχή» σκοπό έχει να παρουσιάσει το φάσμα των μελλοντικών εξελίξεων με κινητήρια δύναμη την τεχνολογία.
Θεσμοί, καθημερινότητα, απασχόληση, σπουδές, πολιτική. Όλα θα αλλάξουν. Είμαστε έτοιμοι?
Θα είμαστε έτοιμοι αν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε, ότι το μέλλον δεν είναι απλώς χρονικό ορόσημο. Είναι τρόπος σκέψης.
Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε
Στη σειρά των εκπομπών συμμετέχουν οι:
Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.
Βασίλης Παπαβασιλείου, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός.
Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.
Δημήτρης Δημητριάδης, αναλυτής δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο York. Ερευνητής στην ειδική γραμματεία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Γιάννης Θάνος, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κώστας Καρπούζης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Γνωρίζοντας την ιστορία μας: 1922 Μικρασιατική καταστροφή»
Από το Σάββατο 6 Αυγούστου και κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί, η νέα σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ 100,3 αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Καταξιωμένοι καθηγητές και ιστορικοί επιστήμονες συζητούν με νηφαλιότητα και δίνουν τις δικές τους απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή, στο τέλος της Μεγάλης Ιδέας και στην προσφυγιά: Τι ποσοστό του πληθυσμού αποτελούσαν οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία; Γιατί συναίνεσε ο Βενιζέλος στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη; Γιατί ηττήθηκε το Κόμμα Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1920; Ποια ήταν η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων έναντι της μικρασιατικής εκστρατείας; Πόσο επιτυχημένη ήταν η αποκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων τα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή; Ποιοι ευθύνονται για την αποτυχία της μικρασιατικής εκστρατείας; Η αντιπαράθεση Ελευθέριου Βενιζέλου - Ιωάννη Μεταξά.
Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε
Επιστημονική επιμέλεια: Μανόλης Κούμας
Συμμετέχουν στα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ οι: Νίκος Ανδριώτης, Θάνος Βερέμης, Βασίλης Γούναρης, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Καμούζης, Αντώνης Κλάψης, Παρασκευάς Κονόρτας, Ελισάβετ Κοντογεώργη, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς, Κώστας Σταματόπουλος, Γιάννης Στεφανίδης, Άγγελος Συρίγος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Γνωρίζοντας την ιστορία μας: «Η Ιατρική από το χθες στο σήμερα : Επιτεύγματα, εξελίξεις, προοπτικές».
Από το Σάββατο 08 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο 09.00 με 10.00 το πρωί, ο Άρης Πορτοσάλτε παρουσιάζει τις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη μέσα από συζητήσεις με κορυφαίους Έλληνες καθηγητές των σημαντικότερων ειδικοτήτων.
Προϊστορία- Ιπποκράτεια Ιατρική, 1ος – 19ος Αιώνας, Γενετική, Ανοσολογία-Αυτοάνοσα, Καρδιολογία-Παρεμβατική Καρδιολογία, Ογκολογία, Διαγνωστική-Παρεμβατική Ακτινολογία, Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις, Εντατική Θεραπεία, Νευρολογία-Ψυχιατρική, Λοιμώξεις-Εμβολιασμοί, Ηλεκτρονική Υγεία-Πρόληψη.
Η σειρά αυτή των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια του κ. Γιάννη Τούντα, Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γνωρίζοντας την ιστορία μας: «Η Ιατρική από το χθες στο σήμερα : Επιτεύγματα, εξελίξεις, προοπτικές».
Από το Σάββατο 08 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο 09.00 με 10.00 το πρωί, στον ΣΚΑΪ 100.3
H σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ 100,3 αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.
Η προετοιμασία: ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων.
Ο αγώνας: Πώς κατακτήσαμε την προσωπική αλλά και εθνική μας ελευθερία;
Το κράτος: Πως χτίσαμε την εθνική, κοινωνική και πολιτιστική μας υπόσταση.
«1821: Ύμνος εις την Ελευθερίαν», μια εκπομπή λόγου που την πλαισιώνουν ειδικοί μελετητές της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού και της Ελληνικής Επανάστασης, όλων των ηλικιών και όλων των βαθμίδων. Ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, ειδικοί ερευνητές, νέοι ιστορικοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο δημόσιο χώρο, είναι συνεργάτες που με το δικό του τρόπο ο καθένας, διαπραγματεύονται τα ζητήματα μιας ευρύτατης θεματολογίας.
«1821: Ύμνος εις την Ελευθερίαν»
200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.
Ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο που απλώνεται σε 52 εκπομπές
Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος – Ιστορικός
Παρουσιάζει ο Άρης Πορτοσάλτε
Από το Σάββατο 2 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί.
ΣΚΑΪ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Άρης Πορτοσάλτε συναντά τον καθηγητή Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, κ. Μάριο Μπέγζο και τον κ. Κώστα Καρδάμη, καθηγητή Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η Μεγάλη Παρασκευή του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, η σημασία της, το μήνυμα και η εσωτερικότητα που την χαρακτηρίζουν, χαρακτηριστικά ακούσματά της, αλλά και της ευρύτερης πασχαλινής περιόδου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσω της πολυσυλλεκτικής δυναμικής εμπειρίας των Ιονίων Νήσων. Ένα πολυφωνικό «Σήμερον κρεμάται» του 17ου αιώνα που αποκαταστάθηκε πρόσφατα, το εμβληματικό τροπάριο της Κασσιανής στην ευρέως διαδεδομένη εκδοχή του Νικόλαου Μάντζαρου και ακούσματα από πένθιμα εμβατήρια Κερκυραίων και μη συνθετών ερμηνευμένα από τις μπάντες των τριών φιλαρμονικών σωματείων της πόλης της Κέρκυρας.